Forkølelse

Forkølelse er en virussygdom i de øvrige luftveje, som især rammer slimhinden i næsen, men også svælget og halsen.
Den rammer folk i alle aldre, men børn bliver hyppigere forkølet end voksne.

Der er størst sandsynlighed for at blive forkølet iden kolde tid. Dette kan skyldes, at lave temperaturer og regn får mennesker til at søge indendørs, hvor betingelserne for virusspredning er gode. Overføring af smitte sker for det meste gennem hånd-til-hånd kontakt og derfra overførsel til slimhinder i mund, næse eller øjne, og ikke som de fleste tror, ved dråbesmitte.

Symptomer

De første symtomer på forkølelse er ondt i halsen og nyseanfald, og du kan blive utilpas og få let feber. Derefter begynder næsen at løbe – først med vandigt og siden med gulligt, tyktflydende sekret.

Slimhinden i næsen hæver, og det bliver sværere at trække vejret gennem næsen. Hovedpine, trykken for ørerne, hoste og hæshed kan også følge med forkølelsen, der normalt varer ca en uge.

Vær opmærksom på, at forkølelse kan forveksles med influenza og allergi. Ved influenza vil du dog typisk og så opleve ømme muskler og led, manglende appetit samt højerer feber og kulderystelser.

Hvis du har allergi, kan du opleve, at din næse og øjne klør, du får kraftige nyseanfald, og næsen stopper til og begynder at løbe – men sekretet forblliver vandigt i stedet for at ændre karakter til gulligt og tyktflydende, som det gør ved forkølelse.

Symptomerne på allergi forsvinder i de fleste tilfælde ikke på en uge. Bliver din næse ved med at være tilstoppet eller løbe efter to til tre uger, bør du komtakte din læge for at få konstateret om du har allergi.